Kátai Zoltán • Adventi koncert


Adventi koncert: 2010. december 16. • Kátai Zoltán énekmondó föllépése, multimediális bemutatóval, kábeltévés közvetítéssel.

Színes meghívókat, plakátokat terveztünk és nyomtattunk. A meghívókat: személyesen, elektronikus postán, sajtóban és hírportálokon keresztül tettük közzé. Az est vendége Kátai Zoltán énekmondó adventi koncertet adott elő. Az est házigazdája Tari István költő volt. Képsort készítettünk Kátai Zoltán munkásságáról, melyet a háttér kísérő anyagaként az előadás alatt kivetítettünk. A Tisza-infó óbecsei kábeltévé megörökítette az eseményt és levetítette a kábelcsatornán.
A rendezvény vendégeit és látogatóit állófogadásban részesítettük.
Tíz perc Kátai Zoltán énekmondóval • Minden előadás egy mondat

Szívesen jön tájainkra. Állítja, a határokon kívül rekedt magyarságban sokkal erősebb az erkölcs, az összetartás. Még akkor is, ha ezt mi belülről olykor másképp látjuk.

Nemrég Kelet-Magyarországon meg az Alföldön járt adventi műsorával.Református, görög-katolikus közösségeknek énekelt. Kátai Zoltán énekmondóval beszélgettünk.

A Kor-Zár együttes lemezbemutató koncertje után, amikor maradt még néhány ember a Komáromi Jókai Színházban, énekelt nekik. Körbeállták, és elbűvölte őket. Ez az énekek erejének, vagy különös hangjának, előadásmódjának köszönhető?

– Nem hiszem, hogy különleges előadásmódom lenne. Ott, akkor valahogy úgy alakult. Mert olyanok ezek az énekek. Aztán, hogy miképp találjuk meg egymást az énekkel, az más kérdés. A hangulatomtól függ.

Hány éneket ismer?

– Nem tudom pontosan. Amennyit ismerek, annak csak egy részét tudom fejből, és puskázok. Sajnos, olyankor is, amikor pedig tudnám. Sőt! Annyira megszoktam már magam előtt a mappát, hogy akkor is belenézek, amikor biztonságosan tudom az ének szövegét. Ha pedig ott van előttem, és nem nézek bele, előfordul, hogy bakizom olyasmiben is, amit egyébként elém kitett szöveg nélkül vígan elénekelek, és nincs semmi baj. Ez valami rossz beidegződés. Ideje lenne egyszer már kezdeni vele valamit.

Amikor zenél és énekel, csak a dalokra figyel. Kizár minden zavaró tényezőt?

– Nincsenek zavaró tényezők. Minden összefügg a dalokkal, és a dalok is összefüggenek mindennel. A közönséget figyelem. Minden előadást úgy fogok fel, mint egy mondatot. Elkezdem, és ügyelek, hogy befejezzem a mondatot. Nagyon rosszul esik, ha megszakad a műsor. Amikor szólnak, hogy be kell fejezni, mert mondjuk megérkezett egy politikus, vagy valamilyen híres ember. Ezeket a helyzeteket úgy élem meg, mint aki szeretne kimondani egy szót, de nem tudja, mert valahol elakad. Ha nem is tudom, mi lesz a negyedik szám, de azt igen, hogy miről fog szólni, milyen hangulatú lesz a koncert.

Mennyit énekel?

– Attól függ, hogy érzi magát a közönség, és hogy érzem magam én. Az adventi koncert egy óra. Adventben a templomban egy óránál többet nem lehet kibírni vacogás nélkül. Böjti időben való műsor meg azért nem lehet egy óránál hosszabb, mert akkor még hideg van. Nyáron viszont órákig lehet énekelni a ragyogó időben.(Szerző: Bárány János)

Forrás: SzabadÚjság


AddThis Social Bookmark Button