JOGSÉRTÉSEK ÉS ZAKLATÁSOK

A délvidéki/vajdasági nemzeti kisebbségek zaklatásai és jogsérelmei
– 2023. évi kronológia –

BOZÓKI Antal

Január 20.
Mikor rendezik a szeméttelepet Bácskossuthfalván?
2023-01-20
A szeméttelep elhelyezkedése, és annak szakszerűtlen kezelése miatt szinte lehetetlen körülmények alakultak ki a lerakó közelében

szemettelep bacskossuthfalvan

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) bácskossuthfalvi tagozata már többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a szeméttelep szakszerűtlen kezelése hatalmas gondot jelent a szeméttelep környékén élők számára. Megközelítése nehézkes, így nem csak az ott élő polgárok szenvednek, hanem azok is, akik oda szeretnék lerakni hulladékukat.
Az utcában nem lehet normálisan közlekedni, mert a betonos utat vastag sárréteg borítja, amelybe még a hulladékból kihulló üvegszilánkok, szögek, és egyéb éles tárgyak is keverednek. Az úttest és a házak falai már megrepedeztek a nehéz járművektől, az egerek és a patkányok ellepték a házakat, a folyamatos bűztől pedig nem lehet szellőztetni.
A szeméttelep elhelyezkedése, és annak szakszerűtlen kezelése miatt szinte lehetetlen körülmények alakultak ki a lerakó közelében lévő katolikus temetőnél, hiszen azt is csak a fent említett úton keresztül lehet megközelíteni, ráadásul, ha szeles az idő, akkor a temető és az utca is tele van szeméttel, műanyag zacskókkal, papír és karton darabokkal. Mindez nem csak az emberek jóérzését bántja, hanem egyben kegyeletsértő is azok számára, akik ott lettek eltemetve, hozzátartozóik részére pedig sértő!
A VMDK alapszervezete ezügyben már többször is fordult a bácskossuthfalvi helyi közösséghez, kommunális közvállalathoz, megoldást keresve és kínálva is erre a problémára. Sajnos hiába! A falu és a városvezetés nem hajlandó semmit se tenni, még arra se voltak képesek, hogy szétosszák a lakosoknak azt a 2000 zöld kukát, amit ígértek, mert már 4 éve egy udvarban fekszenek és mennek tönkre.
Ezért nem maradt más számunkra, mint hogy a közvélemény felé forduljunk, és ott teregessük ki a „szennyest"!
A VMDK alapszervezete felszólítja a közvállalat igazgatóját, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnökét és titkárát, valamint Topolya Község elnökét Szatmári Adriánt, 30 napon belül kezdjék el a szeméttelep rendezését! Elég volt a semmittevésből! Ha erre ismét nem lesz politikai akarat, nem marad más számunkra mint, hogy a felsőbb fórumok felé forduljunk, és ott keressünk valamiféle megoldást!
Tisztelettel:
Borbély Tivadar,
a VMDK bácskossuthfalvi alapszervezet elnöke
https://www.vmdk.org.rs/mikor-rendezik-a-szemettelepet-bacskossuthfalvan/

 

2023. január 27. 8:36
Elmarad a Szent Száva-napi ünneplés egy bánáti iskolában?

Szent Szava-napi unneples

A szécsányiAleksaŠantić Általános Iskolában az igazgatónő döntése alapján nem engedélyezik a vallási szertartások megtartását, így az évtizedes hagyományok is elmaradnak: nem lesz pap és ünnepi kalácstörés sem Szent Száva napján.
Az igazgatónő döntése – amelyet még az ateistáknak szánt AteistiSrbije Facebook-csoportban is megosztottak – nagy port kavart Szécsányban. Több szülő is próbált beszélni a témáról az iskola vezetőjével.
MilenaĐuričin a Vajdasági Rádió- és Televíziónak (RTV) elmondta, hogy tegnap kora reggel személyesen ment el az igazgatónőhöz, hogy kifejezze ellenérzését a történtek kapcsán, de csak annyit kapott válaszul, hogyha nem tetszik neki, ahogyan az igazgatónő végzi a munkáját, nyugodtan írassa ki a gyerekét az intézményből.
A szülők petíciót is indítottak, melyet nagyon gyorsan több mint 150-en írtak alá, az aláírók között pedig a község elnökének neve is szerepel. A szülők többsége nem szeretné megszakítani a többévtizedes hagyományt.
A petíciót átadták a helyi illetékeseknek és az oktatási minisztériumot is értesítették.
Az iskola igazgatónője a kamerák előtt nem akart nyilatkozni az RTV-nek, ám eljuttatott egy közleményt a médiaháznak, melyben az áll, hogy megtartják a Szent Száva-napi ünnepséget az intézmény mindkét épületében, elhangzik Szent Száva himnusza is, bemutatják a védőszent életét és munkásságát, ezt követően pedig mindenkit szeretettel várnak a helyi templomba a liturgiára.
Bánátban több oktatási intézményben kisebbségi nyelven is folyik tanítás, de eddig még soha nem emeltek kifogást az Szent Száva-napi ünnepség ellen.
https://www.vajma.info/cikk/vajdasag/28239/Elmarad-a-Szent-Szava-napi-unneples-egy-banati-iskolaban.html

 

A 2023. évi kronológia teljes anyaga itt érhető el.

 

 

 

AddThis Social Bookmark Button