Hajszálerek és gyökerek

 

Könyvbemutató Keszthelyen, a Festetics-kastélyban

 

Hajszálerek és gyökerek címmel jelent meg a Balaton Akadémia Kiadó Szent Lászlóról elnevezett könyvsorozatának délvidéki költők verseit tartalmazó kötete, melyet 2018. december elsején, a kötetben szereplő három délvidéki költő részvételével mutattak be a keszthelyi Festetics-kastélyban.

A verseskötet fedőlapja

 

 

A hamisság habarcsával összetákolt egykori Szovjetunió, Csehszlovákia, Jugoszlávia mára széthullott. Száz év alatt a Délvidéken élő magyarok lélekszáma felére zsugorodott.

Horvátországban a magyarok száma tizedére (121.500-ról 16.000-re), a Muravidéken majd harmadára csökkent (14.354-ről 5212-re). A Vajdaságban a magyarság a száz év előtti 400.000-ről 251.000-re fogyott. Bácska, Bánát, Drávaszög, Muravidék magyarjai fölé a Hunyadiak, Zrínyiek ma már nem tárják ki védő karjukat. A politikáról alig tudunk érvényes mondatokat írni, s csak remélhetjük, hogy a pártvezérek egyszer úrrá lesznek a Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában élő magyarok megosztottságain is – írja Szijártó István, a kötet szerkesztője.

Csörgits József, Tari István, Németh P. István és Bence Lajos a könyvbemutató után

AddThis Social Bookmark Button